Paleisconcerten onder curatorschap van Patrick Riguelle


Vorig jaar organiseerden we een alternatieve Gentse Feesten Luisterplein/Place Musette. Door de uniciteit van de locatie en door de akoestische versies van de muziek, brengen we de artiest heel erg dicht bij het publiek. En dat bleek vorig jaar enorm in de smaak te vallen, zowel bij de bezoeker als bij de artiest. Door het enthousiasme van de artiesten, de bezoekers én onszelf wouden we deze mooie reeks aan concerten een vervolg te geven, met of zonder Corona-maatregelen. De beleving was zo mooi, zo uniek dat het zonde is om dit niet te herhalen. Met een twist natuurlijk.

Muzikaal erfgoed centraal

Het concept is simpel en duidelijk: een artiest brengt zijn/haar muzikaal icoon mee naar de tuin en brengt naast eigen werk, enkele interpretaties van nummers van zijn/haar held(in). Zo grasduinen we in de muziekgeschiedenis, en geven we de artiest ook een podium waar hij/zij heel dicht bij het publiek musiceert. Het worden unieke, intieme concerten met rasmuzikanten die ook hun eigen held meebrengen.

De idee is dat er per dag twee artiesten/groepen in intieme bezetting (maximaal drie muzikanten op het podium) eigen werk brengen, aangepast aan de kleinere bezetting. De artiest(en) in kwestie brengen ook een vijftal nummers van hun muzikale held(in/en), die hen ooit beïnvloed heeft/hebben of waar ze naar opkijken. Wij gaan niet voor de obligate covers, maar gebruiken hier liever de term ‘interpretaties’. Een interpretatie impliceert immers een eigen inbreng.

Patrick Riguelle als curator

Omdat de artiesten centraal staan, willen wij ook de programmatie door de artiesten zelf laten bepalen. Daarom stelt Uitbureau een curator aan, die instaat voor de keuze aan artiesten.

Deze curator is dit jaar Patrick Riguelle, gepokt en gemazeld in muziekgeschiedenis door zijn eigen muzikale loopbaan. Zelf is hij een meer dan begenadigd multi-instrumentalist en in België een absoluut icoon. Hij werkt samen met tal van groepen/artiesten waardoor hij een brede en dan toch weer gerichte keuze kan maken binnen het concept dat we willen brengen met de Paleisconcerten. Hij volgt ook de hedendaagse muziekscene waardoor hij jongere bands ook kan spotten. Daarnaast is hijzelf bedreven in het brengen van muzikaal werk van andere iconen op een steeds authentieke manier, zoals bijvoorbeeld Jacques Brel, Elvis Costello, Neil Young en nog veel meer.

Herman Brusselmans en Christophe Vekeman als special guests

Het brugje naar de letteren is snel gemaakt. Plus, we kennen heel wat auteurs die ook een hart voor muziek hebben. En muziek is ook het vertolken van die ‘letteren’. Daarom hebben we twee Gentse auteurs uitgenodigd die de artiest zullen inleiden, maar die ook eigen werk brengen. Niemand minder dan Herman Brusselmans en Christophe Vekeman zullen onze ‘special guests’ zijn.

We stellen hiermee ook een uniek gebouw in de kijker, dat nog steeds heel wat (niet)Gentenaren verrast. Naast de artiest is de locatie immers dé hoofdrolspeler. De locatie straalt intimiteit uit, en tegelijkertijd ‘grandeur’. Net zoals de muziek die we willen brengen.

 

Jaouad - Messias

Multidisciplinair kunstenaar en activist Jaouad Alloul slaat bruggen tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is. De theatermaker-muzikant (be)speelt graag de thema’s gender en religie en gaat de controverse allesbehalve uit weg.
Lees meer

 

Eva De Roovere & Mastaki Bafa - Een soundtrack van het dagelijks leven van België tot Congo. GEANNULEERD

Eva De Roovere en de Congolese muzikant Mastaki Bafa brengen samen een EP uit. Hun eerste single heet Maisha, wat “leven” betekent in het Swahili.
Niettegenstaande het ernstige thema is het een optimistisch lied waarin leven en dood rond elkaar dansen.
Lees meer

 

Arnaud Vandermeiren in een regie van Freddy Claeys - Real or not real? (vanaf 13 jaar)

  • 24 september 2021 - 25 september 2021 - 26 september 2021 - 26 september 2021
  • Tinnenpot - Beckettzaal
  • Genre: theater

Een simpel decor, een grote fantasie en een op waargebeurde feiten gebaseerd tragisch verhaal vormen de ingrediënten van deze boeiende en levensveranderende voorstelling.
Lees meer

 

Arnon Grunberg - LEESCLUB XL: De dood in Taormina - GEANNULEERD

De gerenommeerde auteur Arnon Grunberg komt in Gent zijn nieuwste boek voorstellen, ‘De dood in Taormina’. De schrijver van onder andere ‘Blauwe Maandagen’ en ‘Tirza’ is te gast tijdens deze unieke Leesclub XL: geen klassieke boekpresentatie dus, maar een actief doorploegen van Grunbergs nieuwste.
Lees meer

 

Tapioca | John Parm - Double bill from Brussels

20:00 Tapioca
20:45 John Parm
Lees meer

 

Sandra Kim, Marco Z, Begir Memeti en band - Bella Italia

Een fantastische liveband dompelt je onder in de mooiste en bekendste Italiaanse hits.
Lees meer

 

Diverse artiesten - Sebene Night #2

Sebene is een typisch element uit de Congolese rumba, uitgevoerd op elektrische gitaar.
Tijdens de Sebene Nights wordt de klassieke Afromuziek gecombineerd met hedendaagse dance crews.
Lees meer

 

Het Farcetheater - Taxi Taxi

Deze topper van Ray Cooney stond jarenlang onafgebroken in het Londense West End. Het Farcetheater brengt deze voorstelling in een plezante jaren '70-sfeer met een Vlaamse topcast. De regisseur van dienst is Tegen De Sterren Op-acteur Chris Van Espen.
Lees meer

 

Pedrolino Poppentheater - De Betoverde Fee (5+)

Een sprookjesachtig verhaal in vier bedrijven …
Lees meer

 

Pierke van Alijn - Rammenas die nieuwsgierig was

Pierke van Alijn beleeft avonturen met Koning Rammenas en de boze hekst Herbolijn.
Lees meer

 

Pagina 1 / 8