Pieter Smets (Demos) en Simba Bafuka Shaolin Showman (Brussels Young Wrestling Style)

Pieter Smets (Demos) en Simba Bafuka Shaolin Showman (Brussels Young Wrestling Style) : Moeilijk bereikbare doelgroepen bestaan niet

 

 

Simba Bafuka van BYWS en Pieter Smets van Demos presenteren in deze sessie een visie op participatief werken in cultuur, jeugdwerk en sportorganisaties. Die tonen we aan met cases uit de praktijk.

Participatie! Het is hip en we doen het allemaal, toch? Maar toch is de realiteit niet altijd evident. Wil je participatief werken, dan zijn er uitdagingen en valkuilen. Tegelijk zijn er nochtans al heel wat straffe praktijkvoorbeelden.

In deze sessie presenteert Demos haar visie op participatief werken in cultuur, jeugdwerk en sportorganisaties. We zoomen specifiek in op de ervaring van Simba Bafuka. Hij is de bezieler van Brussels Young Wrestling Style, een uniek catch- en worstelproject dat tien jaar geleden zijn oorsprong vond in het hartje van Brussel. Catch is een bijzonder populaire sport in Congo, waar Simba als topsporter in de jaren zeventig en tachtig uitgroeide tot een nationale ster.

Toch is sport voor Simba vooral een sociaal medium. Dat merk je ook aan het clubmotto dat als volgt luidt: “vechten doe je in de ring en niet op straat”. Simba is een vernieuwer. Hij slaagt erin om een van oorsprong ‘harde’ vechtsport om te vormen tot een sociaal-innovatieve methodiek waarbij jongeren waarden zoals respect en waardering meekrijgen. Door zijn levensbrede pedagogie slaagt hij erin om minder kansrijke jongeren een perspectief te geven. Daarom wordt hij door de jongeren ook als “nonkel” genoemd. Hij is dus niet enkel een trainer, maar ook een opvoeder.


Uitbureau Gent

Veldstraat 82B
9000 Gent

Openingsuren

van dinsdag tot en met vrijdag - doorlopend open van 10u00 tot 17u00
op zaterdag doorlopend open van 10u00 tot 16u00

SLUITINGSDAGEN 2021

allerheiligen maandag 1 november
wapenstilstand donderdag 11 november