Bob De Moor, Myrdinn, Bart Maris, Esteban Murillo, Ana Llanes en Walter Janssesn - 100 jaar 'Impressies van Spanje' (Frederico Garcia Lorca)
Een reis doorheen land, werk en oeuvre

Federico Garcia Lorca (1898-1936) werd bij leven de beroemdste dichter en toneelschrijver van Spanje. Hij is ondertussen de méest vertaalde Spaanse auteur, Cervantes niet uitgezonderd.

“Impresiones y Paisajes” is de eerste publicatie ooit van Lorca. In “Impressies van Spanje” , geschreven tussen 1916 en 1918, ziet de lezer een dichter geboren worden. Het is een machtige evocatie van een prachtig land door hun meest geliefde dichter. In zijn debuut maakt de jonge Lorca als het ware stillevens met woorden. Onder leiding van zijn leraar Martin Dominguez Berrueta maakt hij in 1916 twee studiereizen door Spanje. Zijn indrukken bundelt Lorca in het boek “Impresiones y Paisajes” dat in 1918 verschijnt.
Het is Lorca’s eerste gooi naar de eeuwigheid ! Zijn talent werd onmiddellijk (h)erkend door de toonaangevende critici van zijn tijd. Met dit eerste succes legde hij de basis voor de schitterende carrière die zou volgen…een carrière die jammer genoeg géén 20 jaar zou duren.

Lorca schreef proza, poëzie en toneelstukken, was schilder en tekenaar, een enthousiast etnomusicoloog, hij speelde gitaar en piano, kon zingen en acteren, en was ook nog mimespeler.
Zijn werk inspireerde artiesten als Leonard Cohen (Take this Waltz), Mikis Theodorakis én Tim Buckley. Zij die hem gekend te hebben waren het erover eens dat hij naast een veelzijdige begaafdheid ook enorm veel charme had. Hij wist verbluffend goed met mensen om te gaan en legde daarbij steeds een flinke dosis humor aan de dag. Velen raakten betoverd door deze aanstekelijke causeur en levenskunstenaar.

In 1936 maakte een vuurpeleton van Spaanse fascisten op gruwelijke wijze een einde aan zijn leven. Zijn dood, aan het begin van de burgeroorlog, betekende voor het Spanje van die tijd het einde van alle illusies. De verfijning en de hoop maakten definitief plaats voor jaren van brutaliteit.
In het Spanje van Franco bleef Lorca’s naam taboe. Pas toen de dictator er in 1975 het bijltje bij neerlegde, werd het mogelijk openlijk over Lorca te spreken.

Met deze muziektheaterproductie vieren we de 100ste verjaardag van het begin van een briljante, doch veel te korte carrière. We bundelen Flamenco (wist u al dat Lorca bepalend geweest is voor dit genre ?) met woord en beeld…en méer muziek.

“Impressies van Spanje” is muziek, woord en beeld
Regie Walter Janssens (Kommilfoo, Ultima Thule, Lucas Vandertaelen, The Primitives, LAIKA, het Vernieuwd Gents Volkstoneel, Radio 1 (Piazza), enz..
Woord : Bob de Moor
Flamencogitaar : Myrddin
Trompet : Bart Maris
Flamencozang : Esteban Murillo
Flamencodans : Ana Llanes
Met de gewaardeerde medewerking van La Barraca vzw : www.labarraca.be
Een initiatief van La Barraca vzw : www.la-barraca.be

(*) Dit initiatef biedt twee naamgenoten eindelijk eens de kans de krachten te bundelen : het gelauwerde Gentse theatergezelschap La Barraca werkt samen met initiatiefnemer/producent La Barraca. Inderdaad, LA BARRACA heeft álles te maken met Federico Garcia Lorca. Het was het reizend theatergezelschap waarmee Lorca aan het begin van de jaren ’30 door Spanje trok om klassiek theater te brengen in de arme, geïsoleerde streken van het land. Daar waar cultuur een nobele onbekende was. In de gezaghebbende biografie van Ian Gibson over Lorca komt tot uiting dat de periode met La Barraca de gelukkigste periode uit zijn korte leven was.


Kalender

Datum Aanvang Einde Pauze  
22 maart 2018 20:00 22:30   Koop ticket

Prijzen

Type Extra prijsinfo Prijs
Voorverkoop tot en met 22/03/2018 16u00 € 17,00
voorverkoop met Uitpas aan de balie van het Uitbureau op vertoon van ID kaart en UItpas € 14,00
Uitpas kansentarief aan de balie van het Uitbureau op vertoon van ID kaart en UItpas € 4,00
-18 € 14,00
Avondkassa aan de kassa van de Centrale de avond zelf € 20,00
avondkassa met Uitpas in de Centrale op avond zelf op vertoon van ID kaart en UItpas € 17,00
Alle prijzen zijn inclusief reservatiekosten, per bestelling betaalt u een éénmalige transactiekost van € 1,5 en eventuele verzendkost indien u de tickets wenst opgestuurd te krijgen. Indien u tickets aankoopt gaat u akkoord met onze verkoopsvoorwaarden.