Poppentoneel Festival (Koninklijk gezelschap) - Pierke en het Geheim van de Trollenput (3-12 jaar)

Het verhaal begint vóór de scène met een draaiende kermismolen en een politieagent (acteur) die het spel inleidt. Hij vertelt dat er tijdens de kermis in het dorp vreemde dingen gebeuren. Er verdwijnt van alles en men heeft er ook al vreemde wezentjes zien rondlopen. De dorpsbewoners hebben schrik. Daarom wordt op bevel van de burgemeester de kermis officieel gesloten.
De acteur verlaat de zaal en het doek opent met een tafereel van een gesloten kermis.
De politieagent komt op (dit maal als pop) en doet verder zijn verhaal. Plots komt een kermisgast met een getemde beer op, hij zoekt onderdak voor de nacht. De politie stuurt hen weg naar het platteland.
Even later komt Fons de molenaar op, die wanhopig naar zijn dochter Lieske op zoek is. Ze vertrok naar de kermis maar kwam niet meer thuis. Pierke wil hem graag helpen en gaat mee naar de molen, waar inmiddels ook de kermisgast en de getemde beer zijn aangekomen.
Als er daar ook vreemde wezentjes komen opdagen, ziet Pierke het verband tussen de diefstallen en de verdwijning van de molenaarsdochter. Ze is vast en zeker ontvoerd door dezelfde daders. Met hulp van de beer en de kermisgast gaat hij op onderzoek uit. Hij laat zich in de waterput zakken. Na een verwoede strijd met de bewoners van de waterput slaagt Pierke erin om Lieske te bevrijden. Eind goed, alles goed!

INITIATIE

Een toegevoegde waarde aan het programma tijdens de Gentse feesten is de initiatie die volgt na de voorstelling. Tijdens 20-25 minuten wordt aan het publiek getoond hoe en waarmee een pop gemaakt wordt en wat de verschillende types van poppen zijn (stangpoppen, handpoppen, stokpoppen, draadpoppen, handpoppen). Dit zijn ook allemaal poppen van het gezelschap, want naast een stangpoppenspel wordt ook nog met een handpoppenspel getoerd (zij het dan onder een andere theaternaam). Alle poppen en decors zijn huisgemaakt. Er is te zien hoe je van een 'vod' een pop maakt!
Ook wordt aangetoond dat materialen niet altijd duur hoeven te zijn. Je kunt zelfs met recup materiaal poppen maken, we brengen enkele voorbeelden mee: flessen van schoonmaakproducten, flacons, karton verpakkingen, potjes van yoghurt enz.. Zelfs met groente kan je artistiek aan de slag!

Bij de uitgebreide uitleg komt ook een stukje Gentse geschiedenis te pas. Vb hoe de stangpoppen en de figuren Pierke, Karel en Loewie hier in Gent zijn verzeild en hoe zij beetje per beetje elk kinderhart hebben gestolen.

Festival is een heel 'open' gezelschap, dat met veel plezier niet enkel het eindproduct toont maar ook wat er zich achter die schermen afspeelt. Fier Gentenaar te zijn en zijn tradities in eer te houden.
Dit is een manier om mensen 'warm' te maken voor deze 'kunst' en de passie ervoor over te brengen.

Koninklijk Poppentoneel Festival bestaat al meer dan 65 jaar (°1953)! Het theater wordt gerund door de familie De Wispelaere, een overlevering van vader op zoon op kleinkind.
Zoals het elk traditioneel Gents poppentheater betaamd, speelt dit gezelschap met stangpoppen en het alom gekende Pierke van Gent.
In elk verhaal, zij het een sprookje of een eigen creatie wordt Pierke opgevoerd. Zijn rol kan zich beperken tot toeschouwer maar ook ingrijpend zijn. Soms trommelt hij ook zijn vrienden op: Loewie de Lapkensdief en Karelke de Stotteraar (of de bult). Hier kan je terecht voor een portie Gentse Volkscultuur of een stukje 'Levend Erfgoed" De voorstellingen worden gebracht in het laatste nog bestaande huistheater in Gent.
Een knus zaaltje gelegen in een volkse buurt, dat makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken is.

Koninklijk poppentoneel Festival speelt op aanvraag op rondreis maar ook thuis in het knusse huistheater. Van half september tot half maart om de 14 dagen op zondagnamiddag kan je een andere productie zien. Daar wordt oud met nieuw gecombineerd: kunstige poppen (600-tal!), mooie decors en de moderne techniek.
Live en uit de vuist gespeeld voor een bont publiek van kinderen met hun ouders en grootouders die het destijds ook zelf hebben meegemaakt: veel plezier met de fratsen van onze Gentse Pier!(c) Dhelft Christine

Kalender

Datum Aanvang Einde Pauze  
21 juli 2019 15:00 17:00 ja Koop ticket
22 juli 2019 15:00 17:00 ja Koop ticket
23 juli 2019 15:00 17:00 ja Koop ticket
24 juli 2019 15:00 17:00 ja Koop ticket
25 juli 2019 15:00 17:00 ja Koop ticket
26 juli 2019 15:00 17:00 ja Koop ticket
27 juli 2019 15:00 17:00 ja Koop ticket

Prijzen

Type Extra prijsinfo Prijs
Basisprijs € 7,00
Andersvalide Enkel aan de balie van het Uitbureau € 6,00
Groep +8 personen Enkel aan de balie van het Uitbureau of telefonisch € 6,50
Uitpas kansentarief Enkel aan de balie van het Uitbureau op vertoon van Uitpas en ID € 1,40
Alle prijzen zijn inclusief reservatiekosten, per bestelling betaalt u een éénmalige transactiekost van € 1,5 en eventuele verzendkost indien u de tickets wenst opgestuurd te krijgen. Indien u tickets aankoopt gaat u akkoord met onze verkoopsvoorwaarden.