Paleisconcerten onder curatorschap van Patrick Riguelle


Vorig jaar organiseerden we een alternatieve Gentse Feesten Luisterplein/Place Musette. Door de uniciteit van de locatie en door de akoestische versies van de muziek, brengen we de artiest heel erg dicht bij het publiek. En dat bleek vorig jaar enorm in de smaak te vallen, zowel bij de bezoeker als bij de artiest. Door het enthousiasme van de artiesten, de bezoekers én onszelf wouden we deze mooie reeks aan concerten een vervolg te geven, met of zonder Corona-maatregelen. De beleving was zo mooi, zo uniek dat het zonde is om dit niet te herhalen. Met een twist natuurlijk.

Muzikaal erfgoed centraal

Het concept is simpel en duidelijk: een artiest brengt zijn/haar muzikaal icoon mee naar de tuin en brengt naast eigen werk, enkele interpretaties van nummers van zijn/haar held(in). Zo grasduinen we in de muziekgeschiedenis, en geven we de artiest ook een podium waar hij/zij heel dicht bij het publiek musiceert. Het worden unieke, intieme concerten met rasmuzikanten die ook hun eigen held meebrengen.

De idee is dat er per dag twee artiesten/groepen in intieme bezetting (maximaal drie muzikanten op het podium) eigen werk brengen, aangepast aan de kleinere bezetting. De artiest(en) in kwestie brengen ook een vijftal nummers van hun muzikale held(in/en), die hen ooit beïnvloed heeft/hebben of waar ze naar opkijken. Wij gaan niet voor de obligate covers, maar gebruiken hier liever de term ‘interpretaties’. Een interpretatie impliceert immers een eigen inbreng.

Patrick Riguelle als curator

Omdat de artiesten centraal staan, willen wij ook de programmatie door de artiesten zelf laten bepalen. Daarom stelt Uitbureau een curator aan, die instaat voor de keuze aan artiesten.

Deze curator is dit jaar Patrick Riguelle, gepokt en gemazeld in muziekgeschiedenis door zijn eigen muzikale loopbaan. Zelf is hij een meer dan begenadigd multi-instrumentalist en in België een absoluut icoon. Hij werkt samen met tal van groepen/artiesten waardoor hij een brede en dan toch weer gerichte keuze kan maken binnen het concept dat we willen brengen met de Paleisconcerten. Hij volgt ook de hedendaagse muziekscene waardoor hij jongere bands ook kan spotten. Daarnaast is hijzelf bedreven in het brengen van muzikaal werk van andere iconen op een steeds authentieke manier, zoals bijvoorbeeld Jacques Brel, Elvis Costello, Neil Young en nog veel meer.

Herman Brusselmans en Christophe Vekeman als special guests

Het brugje naar de letteren is snel gemaakt. Plus, we kennen heel wat auteurs die ook een hart voor muziek hebben. En muziek is ook het vertolken van die ‘letteren’. Daarom hebben we twee Gentse auteurs uitgenodigd die de artiest zullen inleiden, maar die ook eigen werk brengen. Niemand minder dan Herman Brusselmans en Christophe Vekeman zullen onze ‘special guests’ zijn.

We stellen hiermee ook een uniek gebouw in de kijker, dat nog steeds heel wat (niet)Gentenaren verrast. Naast de artiest is de locatie immers dé hoofdrolspeler. De locatie straalt intimiteit uit, en tegelijkertijd ‘grandeur’. Net zoals de muziek die we willen brengen.

 

Sioen - Held: Tim Hardin

Deze avond brengt de Gentse Sioen, gangmaker van allerlei ongeleide en geleide projecten tijdens de C… crisis, EINDELIJK terug eigen werk! Hij brengt gitarist Tom Goethals en celliste Seraphine Stragier. Zijn keuze als 'muzikale held' is niemand minder dan Tim Hardin.
Lees meer

 

Guy Swinnen Trio - ingeleid door Herman Brusselmans - Held: Johnny Cash

Guy Swinnen dienen we niet lang en breed voor te stellen. Zijn held ook niet, maar Guy zal het toch doen, aan de hand van enkele songs, samen met zijn mede muzikanten...
Lees meer

 

Rick de Leeuw en Jan Hautekiet ingeleid door Herman Brusselmans - Held: Lou Reed

Rick en Jan doen het al samen, vanavond brengen ze eigenzinnige versies van Lou Reed nummers... jij ook benieuwd naar hun interpretaties?
Lees meer

 

Gianni Marzo - Held: Daniel Lanois

Gianni Marzo, één van de strafste muzikanten in België, die gekend is door zijn 'bijdrage' aan groepen als The Isbells, Marble Sounds, .. en nu ook met een eigen 'plaat' op zijn conto... Dan zal het je niet verbazen dat Daniël Lanois zijn held is vanavond. Filmische sfeermuziek hebben ze alvast gemeen!
Lees meer

 

Naomi Sijmons, Pauline Verminnen en Janne Blommaert ingeleid door Christophe Vekeman - Heldinnen: Dolly Parton, Emmylou Harris en Linda Ronstadt

Drie topmadammen brengen werk van drie topmadammen...
Lees meer

 

Dayanne - Heldin: Emily King

Dayanne is een nieuwe soulful popband gevestigd in Gent. Emily King staat voor dromerige soulvolle melodieën, en daar kan Dayanne wel wat mee...
Lees meer

 

Johnny Eriksson and The Deurne Zuid Two ingeleid door Christophe Vekeman - Held: Hank Williams

Bjorn Eriksson eert Hank Williams. Who else...
Lees meer

 

Pagina 1 / 1