Paleisconcerten onder curatorschap van Patrick Riguelle


Vorig jaar organiseerden we een alternatieve Gentse Feesten Luisterplein/Place Musette. Door de uniciteit van de locatie en door de akoestische versies van de muziek, brengen we de artiest heel erg dicht bij het publiek. En dat bleek vorig jaar enorm in de smaak te vallen, zowel bij de bezoeker als bij de artiest. Door het enthousiasme van de artiesten, de bezoekers én onszelf wouden we deze mooie reeks aan concerten een vervolg te geven, met of zonder Corona-maatregelen. De beleving was zo mooi, zo uniek dat het zonde is om dit niet te herhalen. Met een twist natuurlijk.

Muzikaal erfgoed centraal

Het concept is simpel en duidelijk: een artiest brengt zijn/haar muzikaal icoon mee naar de tuin en brengt naast eigen werk, enkele interpretaties van nummers van zijn/haar held(in). Zo grasduinen we in de muziekgeschiedenis, en geven we de artiest ook een podium waar hij/zij heel dicht bij het publiek musiceert. Het worden unieke, intieme concerten met rasmuzikanten die ook hun eigen held meebrengen.

De idee is dat er per dag twee artiesten/groepen in intieme bezetting (maximaal drie muzikanten op het podium) eigen werk brengen, aangepast aan de kleinere bezetting. De artiest(en) in kwestie brengen ook een vijftal nummers van hun muzikale held(in/en), die hen ooit beïnvloed heeft/hebben of waar ze naar opkijken. Wij gaan niet voor de obligate covers, maar gebruiken hier liever de term ‘interpretaties’. Een interpretatie impliceert immers een eigen inbreng.

Patrick Riguelle als curator

Omdat de artiesten centraal staan, willen wij ook de programmatie door de artiesten zelf laten bepalen. Daarom stelt Uitbureau een curator aan, die instaat voor de keuze aan artiesten.

Deze curator is dit jaar Patrick Riguelle, gepokt en gemazeld in muziekgeschiedenis door zijn eigen muzikale loopbaan. Zelf is hij een meer dan begenadigd multi-instrumentalist en in België een absoluut icoon. Hij werkt samen met tal van groepen/artiesten waardoor hij een brede en dan toch weer gerichte keuze kan maken binnen het concept dat we willen brengen met de Paleisconcerten. Hij volgt ook de hedendaagse muziekscene waardoor hij jongere bands ook kan spotten. Daarnaast is hijzelf bedreven in het brengen van muzikaal werk van andere iconen op een steeds authentieke manier, zoals bijvoorbeeld Jacques Brel, Elvis Costello, Neil Young en nog veel meer.

Herman Brusselmans en Christophe Vekeman als special guests

Het brugje naar de letteren is snel gemaakt. Plus, we kennen heel wat auteurs die ook een hart voor muziek hebben. En muziek is ook het vertolken van die ‘letteren’. Daarom hebben we twee Gentse auteurs uitgenodigd die de artiest zullen inleiden, maar die ook eigen werk brengen. Niemand minder dan Herman Brusselmans en Christophe Vekeman zullen onze ‘special guests’ zijn.

We stellen hiermee ook een uniek gebouw in de kijker, dat nog steeds heel wat (niet)Gentenaren verrast. Naast de artiest is de locatie immers dé hoofdrolspeler. De locatie straalt intimiteit uit, en tegelijkertijd ‘grandeur’. Net zoals de muziek die we willen brengen.

 

Vree Wijs Theater - Jeugd Musical Opleiding Vree Wijs (6 tot 18 jaar)

  • 15 september 2021
  • Scala
  • Genre: musical - theater

Schrijf je als de bliksem in voor onze VreeWijs Musicalopleiding op woensdagnamiddag in de Scala!
Musical lessen in de drie disciplines Zang, Dans & Drama.
Lees meer

 

Logos, Polariteit en De Centrale - Robotango

In dit Tangosalon verenigt Logos de Vlaamse traditie van de dansorgels met de traditie van de Argentijnse tangosalons.
Lees meer

 

Hans Mortelmans - Op Vlinderjacht

'Op vlinderjacht’, Hans’ persoonlijke ‘Centenaire’ is een spannend, stout, verhalend en vooral beeldschoon programma ter ere van zijn grootmeester die dit jaar honderd jaar zou geworden zijn (dag op dag op 22.10.2021).
Lees meer

 

Schola Cantorum van de Sint-Baafskatedraal Gent en Cantores Avvio Brugge - Ein Deutsches Requiem - opus 45 - London version

Johannes Brahms componeerde 'Ein Deutsches Requiem' tussen 1865 en 1868. Het werk bestaat uit 7 delen en duurt ongeveer 80 minuten. De 'London version' is geschreven voor koor, solisten en vierhandig piano.
Lees meer

 

Pierke van Alijn - Yuskin, de horlogemaker

Pierke van Alijn beleeft avonturen met prins Bellami en zijn kapotte uurwerk.
Lees meer

 

Kwame Mulzz & The Band ft. Eduard Buadee

Vandaag is het eindelijk zo ver en kunnen we Kwame Mulzz, The Band en special guest Eduard Buadee live aan het werk zien in De Centrale!
Lees meer

 

Lumen Symphonicum o.l.v. David De Geest - Passion for Strings

Lumen Symphonicum o.l.v. David De Geest brengt een programma voor strijkorkest met klassieke muziek van Vivaldi, Mozart, Vaughan Williams, Respighi en Britten. Ook filmthema's van Morricone, Barry, Horner en Jóhannsson worden gespeeld. De Gentse Sint-Pieterskerk vormt het sfeerscheppende decor waarin dit programma eenmaal ten gehore wordt gebracht.
Lees meer

 

De Maakbare Mens vzw - Dag van De Maakbare Mens

Medische technologieën gebruiken we meestal om de eigen gezondheid te verbeteren, maar ze hebben vaak ook een sociale dimensie. Op deze Dag van De Maakbare Mens houden we deze technologieën tegen het licht en onderzoeken we hoe te balanceren tussen individuele en gemeenschappelijke belangen.
Lees meer

 

Pedrolino Poppentheater - Ridder Gloriant (5+)

Familievoorstelling voor jong en oud, over ridders, koninginnen en natuurlijk Pierke.
Lees meer

 

#AFF21 - Kaniama Show / Souad

Kortfilm Kaniama Show (24')
Hoofdfilm Souad (96')
Lees meer

 

Pagina 1 / 8