Ga verder naar de inhoud
Muziek als universele taal

Jiraan Ensemble. Sirto

Datums

20 mei 2022 - 20:00

Prijzen

€ 14 | Voorverkoop
€ 11 | Voorverkoop Uitpas | - 18 | groep + 10 | Sectorpass oKo
€ 3,40 | UiTPAS Kansentarief
UiTPAS

Zaalopstelling

Niet genummerd

Locatie

De Centrale - Turbinezaal
Kraankinderstraat 2
9000 Gent
Meer informatie

Jiraan (Arabisch voor ‘buren’) is een ensemble van 12 muzikanten uit Syrië, Irak, Turkije, Bulgarije en België. Dit ensemble ontwikkelde een subtiel en breed repertoire met Syrische, Iraakse en Turkse muziek, Europese folk, barok en nieuwe composities geïnspireerd op oude vormen en met een ‘jazzy touch’.

Met dit nieuwste project gaat Jiraan op zoek naar de roots van de sirto(s). Sirto(s) (of Syrtos, συρτός in het Grieks) is een instrumentale muziekvorm die voorkomt in de Griekse, Turkse en Arabische muziektradities. De muziek gaat samen met een populaire traditionele reidans waarin de dansers de handen verbinden om een ketting of cirkel te vormen. Ze worden hierbij “aangevoerd” door een leidende danser die af en toe wegbreekt om solo geïmproviseerde danspassen uit te voeren.
De muziek/dans is goed vergelijkbaar met de hora uit de Balkan, de halay uit Turkije en de dabke uit de Levant (Syrië, Libanon, Israël/Palestina en Jordanië).

De muzikanten van Jiraan gaan in dialoog met elkaar, met muziek als universele taal en sirto als rode draad.

Shalan Alhamwy . viool & artistieke leiding, Mohamad Aldouri . viool, Ibrahim Kahila . altviool, Emine Bostancı . kemenche, Damla Aydin . cello, Katrien Bos . contrabas, Omar Znkawan . sax & klarinet, Lucie Lelaurain . duduk & dwarfluit, Maher Mahmoud . oed, Galina Velikova . zang, Jacobus Thiele . percussie & Jonas Malfliet . toetsen.