Ga verder naar de inhoud
Femke Sonnen en Stephen Meyer,viool Gina Beukes,altviool Shiho Nishimura,cello Yasuko Takahashi, piano

Stapelconcert 200 jaar César Franck : pianokwintet

Tinnenpot

Datums

11 december 2022 - 11:00

Prijzen

€ 18,50 | Basisprijs
€ 3,70 | UiTPAS Kansentarief
UiTPAS

Zaalopstelling

Ongenummerde zitplaatsen

Locatie

Tinnenpot
Tinnenpotstraat 21
9000 Gent
Meer informatie

De vioolsonate in A werd opgedragen als huwelijkscadeau aan Eugène Ysaÿe, wiens vertolkingen in de loop van ruim veertig jaar aanzienlijk hebben bijgedragen aan de erkenning van César Franck als een groot componist. Na een snelle oefensessie op de dag van de bruiloft op 26 september 1886 speelden Ysaÿe en Marie-Léontine Bordes-Pène het stuk voor de gasten. Deze grote sonate verschijnt regelmatig in recitals en op opnamen, en behoort tot het hoofdrepertoire voor violisten.

Het pianokwintet in f werd gecomponeerd in 1879 en is beschreven als één van de belangrijkste prestaties van Franck. Het werk ging in première door het Marsick Quartet, waarbij Camille Saint-Saëns de pianopartij speelde, die Franck voor hem had geschreven met een bijgevoegde notitie : "Aan mijn goede vriend Camille Saint-Saëns". Er ontstond een klein schandaal toen Saint-Saëns bij de voltooiing van het stuk het podium afliep en de partituur open liet staan, een gebaar dat werd geïnterpreteerd als een teken van minachting. Het werk wordt beschreven als een compositie met "verzengende emotionele kracht", en Edouard Lalo karakteriseerde het stuk als een "explosie".

Femke Sonnen organiseert sinds bijna 30 jaar kamermuziekconcerten in Gent, ze is aanvoerder van de tweede violen in het orkest van de Munt en stelde dit ensemble samen met musici waar zij al jaren mee samenspeelt in diverse combinaties. Het spelen van deze twee werken is een droom voor elke muzikant.