Ga verder naar de inhoud
La Chapelle Sauvage o.l.v. Karel De Wilde en basso Charles Dekeyser

Pezzi Sacri

La Chapelle Sauvage

Datums

19 mei 2024 - 20:00
Tickets

Prijzen

€ 16 | Basisprijs
€ 8,5 | - 26 jaar
€ 3,2 | UiTPAS Kansentarief
UiTPAS

Zaalopstelling

Ongenummerde zitplaatsen

Locatie

Sint-Dionysiuskerk
Kerkdreef
9051 Sint-Denijs-Westrem
Meer informatie

Een greep uit gewijd oeuvre van Bach, Biber, Mozart, Schubert en meer. Solist van de avond is bas Charles Dekeyser uit de muziekkapel Koningin Elisabeth.

La Chapelle Sauvage ontstond onder impuls van de Belgische dirigent Karel De Wilde als een internationaal initiatief van jonge professionele musici komende uit geheel de wereld. Wat hen samenbracht en typeert is een wilde en ontembare muzikale ambitie met een eigentijdse, kritische en reflectieve attitude. Niettegenstaande hun vaste kern modificeert hun bezetting zich gedurig naargelang het repertoire, dat een grote verscheidenheid aan kamermuziek bevat evenals werken voor symfonisch orkest en regelmatig samenwerkt met koren en internationale solisten. Hierbij steeds opzoek naar een creatieve en authentiek verantwoorde uitvoering, gebruik makende van de kennis en modernste technieken waarover we heden ten dage beschikken.

De Belgische bas Charles Dekeyser (°Gent, 1986), studeert zang aan het Conservatoire Royal de Bruxelles en vervolgt zijn studies aan de Operastudio Vlaanderen waar hij in 2010 het certificaat Laureaat van de Operastudio Vlaanderen, optie zang verkrijgt. Nadien perfectioneert hij zich gedurende vier jaar aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij José Van Dam. Thans is hij associated artist bij de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

In 2014 neemt Charles deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd waar hij halve-finalist wordt.

Tijdens het seizoen 2015/2016 doet hij verdere opera ervaring op als lid van de Internationale Operastudio Opernhaus Zürich.

Gedurende zijn opleiding volgt hij in België en het buitenland diverse masterclasses o.a. bij Graham Johnson, Helmut Deutsch e.a. Als laureaat van de Académie européenne de musique van het Festival d'Aix-en-Provence neemt hij deel aan masterclasses met Susanna Eken, Sarah Connolly en Jean-Yves Ruf. In 2013 wordt hij door ENOA (European network of opera academies) geselecteerd om aan de Latvian National Opera in Riga (Letland) deel te nemen aan workshops met Nelly Miricioiu. In het kader van het Britten Pears young artist programm volgt hij in Snape Maltings in Aldeburgh (G.B.) masterclasses rond Schubert lieder bij Christoph Prégardien, Malcolm Martineau en Richard Stokes.

Hij neemt deel aan diverse scenische producties van de International Opera Academy, waar hij onder meer de rol zingt van La Mort in La Mort au Bal Masqué (Brackx) en van Melisso in Alcina (Händel). Aan de Opera Royal de Wallonie en de opera van Rouen, zingt hij Sarastro in De Toverfluit (Mozart). In 2010 debuteert hij bij de Vlaamse Opera in de rol van L’ombra di Nino in Semiramide (Rossini). In 2011 viert Charles zijn debuut bij De Munt in de rol van monnik in Les Huguenots (Meyerbeer) en later in de rol van diener in Lulu (Berg). Nadien wordt hij uitgenodigd op het Festival van Verbier 2014 voor de rol van Don Fernando in Fidelio (Beethoven) en van Brander in La Damnation de Faust (Berlioz). Aan de Vlaamse Opera werkt hij mee aan <3RT2GET, een opera productie rond Mozart/Da Ponte. Tijdens het seizoen 2015/2016 debuteert Charles aan het Opernhaus Zürich in de rollen van Philidels Geist en de Waldgeist in King Arthur (Purcell) en van de arts in Pelléas ét Mélisande (Debussy). In 2017 debuteert hij aan het Grand Théâtre du Luxembourg in de rol van Pietro in Verdi's Simon Boccanegra, een co-productie met Opera Ballet Vlaanderen.

Hij treedt op met vermaarde dirigenten als Marc Minkowski, Charles Dutoit, Alberto Zedda, Fabio Luisi, Ludovic Morlot, Sir Christopher Warren-Green, Giovanni Antonini, Christian Arming, Herve Niquet, Laurence Cummings, Almo Volmer, Alain Altinoglu e.a.

Charles ontwikkelt tevens een grote affiniteit voor het oratorium en het Lied-repertoire en zingt veel recitals in binnen-en buitenland. In diverse concerten zingt hij als solist in o.a. Dixit Dominus en de Messiah van Händel; Mélodies Russes in het M.I.M.; Kamermuziekconcerten rond J. Brahms; Requiem van Mozart; Juanelo, het Charles V oratorio van Brossé; C’est moi le monstre, Muziektheaterproject met P.Platel (Festival van Vlaanderen); Messa di Gloria van Donizetti; Die Schöpfung van Haydn; La Petite Messe Solennelle van Rossini, enz. Met Les Musiciens du Louvre zingt hij voorjaar 2012 de Mattheuspassie van Bach in diverse grote Europese concertzalen, uitvoeringen waarmee hij zich nadien ook kan laten horen op het Festival van Beaune, het Festival Ré Majeure (Ile de Ré) en de Köthener Bachfesttage.

In 2013, op het Galaconcert Solisten Muziekkapel Koningin Elisabeth zingt Charles met het Nationaal Orkest van België de Messe nr 1 van Schubert (Bozar, Brussel). Daarna toert hij met Les Musiciens du Louvre in Japan en verschillende Europese concertzalen met op het programma de Messe en ut van Mozart en Bach cantates. Opnieuw met Marc Minkowski zingt hij nadien Huit scènes de Faust van Berlioz (MC2, Grenoble).

Op het Festival de Wallonie 2013 participeert hij in het concert l'Amour à la Chapelle, l'Amour dans la Musique. Met Les Musiciens du Louvre zingt hij de H-moll Messe van Bach te Essen, Amsterdam en Lausanne. Uitvoering die hernomen wordt in Wenen, maart 2014. Samen met de Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio koor vertolkt hij de rol van Paulus in Paulus (Mendelssohn) (Flagey,Brussel). Met het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en het Collegium Vocale Gent zingt hij de basrol in de Grosse Messe (Mozart). In de Munt zingt hij met het Symfonieorkest van de Munt de baspartij in een concertante uitvoering van Pulcinella (Stravinsky), uitvoering die hernomen wordt tijdens het Kerstconcert 2013 op het Koninklijk Paleis te Brussel. Met het Nationaal Orkest van België verleent hij zijn medewerking aan het Prelude concert Jose Van Dam and You (Bozar,Brussel). Ter gelegenheid van een Hommage aan Gerard Mortier wordt Charles uitgenodigd om in de Vlaamse Opera 'Lieder von Mahler' te zingen. Voor Gent Festival van Vlaanderen 2014 verzorgt hij tijdens de slotavond OdeGand by Night het romantisch recital Nacht und Traüme. In 2015 debuteert hij met het GOV in de rol van Christus in de Mattheuspassie (J.S.Bach) en zingt hij in Madrid het Requiem van Mozart met het Orquesta Y coro Nacionales de España. Tijdens de Mozartwoche 2017 in Salzburg zingt Charles Mozart's Requiem o.l.v. Marc Minkowski. Ook Eternal Light: A requiem (H.Goodall) en de Advent Cantates (Bach) staan dat jaar op zijn programma.

Bij Collegium Vocale Gent debuteert hij in 2018 in Einstein on The Beach (Ph.Glass), uitvoering waarmee hij in 2019 op Europees tournee gaat. Later dat jaar volgt nog een tournee met 'Napoleon Ongehoord', een multimediale muziektheaterproductie naar de boeken van en met Johan Op de Beeck.

In 2022 soleert hij in 'De Oorlog', het opus magnum van Peter Benoit dat voor het eerst sinds 30 jaar opnieuw wordt uitgevoerd. In 2023 wordt hij door Choeur de Chambre de Luxembourg uitgenodigd om in de Philharmonie Luxembourg en o.l.v. Antonio Grosu de bassolo te zingen in het Requiem van Verdi.

Naast zijn solo opdrachten maakt Charles vanaf 2020 deel uit van het nieuw vocaal sextet Air4Six.

Hij verrast ook af en toe met concerten rond het lichtere genre met chansons van J.Brel, Ch.Aznavour, M.Sardou... en songs van Nat King Cole, Elvis Presley, ... e.a.